čtvrtek 12. ledna 2012

Jak vznikají mé deky? 5. část Prošívání - How I desing my quilt? Part 5 The Quilting

Jak prošívám deky? Je mnoho způsobů. I když mám nový stroj s dlouhým ramenem, nejraději prošívám plochu v ruce a bordury na stroji. Ovšem prošívání předchází výběr náplně. V poslední době používám silnější polyester, aby byly deky teplejší. Čím silnější náplň, tím hůře se šije. A pokud se šije na stroji nahusto (i 5 cm rozestupy linií jsou nahusto), tak deka ztvrdne. To je hlavní důvod, proč prošívám deky v ruce.

Volba vzoru:
Zpočátku jsem deky prošívala ve stínu švu, poslední dvě deky jsem prošila plošným vzorem Vějíře a Vlny. A tu nedokončenou jsem ještě nedomyslela, Začala jsem od prostředka se třemi čtverci a nyní pokračuji ke krajům se stejným vzorem. Naštěstí top deky mi nahrává, tak ani nerozměřuji, nestříhám šablony, jen si nakreslím delší linie, ty krátké ani nepředkresluji. Používám vodou vypratelný fix modré barvy, na velmi tmavé kousky mám fix bílý.


Stále nedomyšleno a nedokončeno.              Still in process.


Některé moje starší práce:       Some of my older work:








How I quilt my quilts? There are many ways. Even I have a new big sewing machine I prefer hand quilting in center and machine quilting on borders. Before quilting I choose batting. I used last year thicker polyester to by my quilts warm. As the batting is thick as hard is quilting. If I sew on machine my quilt turn into tough piece. This is the main reason.
Choice of pattern:
I used to quilt my quilt in seams. I quilted my last two quilts areal pattern Waves and Fans. I still don´t deduce my last unfinished quilting pattern. I have started in the middle with three squeres and I´m moving toward borders. I do not making any templates now. I only draw longer lines. I use water soluble marker blue colour or white colour for dark fabrick.



Fresh Sewing Day

čtvrtek 5. ledna 2012

Vánoční dlaždice - The Christmas tile quilt

Babičce k vánocům. Dokončila jsem ji v září a dlouho schovávala, nakonec jsem nevyfotila celkový pohled, tak jen detaily a odkaz na rozpracovanou deku.  Prošívala jsem ručně , použila jsem vzor vějíře, borduru jsem prošívala na stroji, vzor prošívaní kopíruje spletený cop na dece.












For my mother in low. I have finished it in September and I hide it for Christmas time. So I did not take any picture of finished quilt. You can see only details and proces. I have hand quilted it, pattern is calling  fans. Borders are machine quilted, pattern follow  my braid border.