pátek 28. října 2011

Bloggers´ quilt festival - The box of scraps


http://amyscreativeside.com/2011/10/28/bloggers-quilt-festival-fall-2011/



For my second Blogger´s quilt festival I choose my last quilt Box of scrap. I had an idea to use all scraps in my box. I sewed few bloks and I did not know what to do with them? I solved my problem this way. The flying geese border hold it very nice together.
It´s size is 55 x 79 inches (140 x 200 cm).
Some of my favorit pieses:








I like this quilt for its colours.
But unfortunetly my box is again full of scraps.

pátek 21. října 2011

Zelené chňapky - Green potholders

Ode dneška vím, co je  dva v jednom. Za prvé jsem téměř došila dvě chňapky, které jsem slíbila na konci srpna.

A zároneň se mi u toho pokazil šicí stroj. Je to za první rok již druhá stejná závada. Pokud Vás zajímá jaká, tak popíši: Koupila jsem si Janome Horizon a ten má zamykání šicí desky pro rovný steh. Zpočátku jsem si říkla, to je hloupost, to určině nebudu používat. Do dneška to byl nejvíce používaný steh. Člověk míní, Pán Bůh mění. Už se mi ta "hloupost" jednou pokazila a dnes znova.



Někoho možná zajímá, jak jsem ty dvě dnešní nádhery šila. Začala jsem na začátku září a ze zbytků Krabice zbytků jsem si ušila dva bloky 18 x 18 cm. Půlené čtverce jsou cca 5 x 5 cm, takže pokud je "Hvězda" sestavena z 4 x 4 kousků, výsledek měří 14 x14 cm + přídavek = 15,5 x15,5 cm, k tomu jsem přišila pruh široký 3,5 cm na všechny strany.




A jak se šije KOŠ? Je to už tak dávno, že ani nevím. Prostě vezmete zbytky a šijete. Střed "Hvězdy" i "Koše" je z "vyrobené látky", půlené žluto-oranžové čtverce pochází z Krabice zbytků a zbytek je lidová tvořivost. Na ty trojúhelníčky dole je třeba čtverec 6,5 x 6,5 cm proříznutý v polovině nebo se dá nařezat i z pruhu šířky 5 cm, ovšem nesmí vám vadit, že výsledný trojúhelník nemá rožky, které někdo stejně odřezává.
Zajímá někoho podrobnější návod? Já bych ho i předložila, tak napište komentář a zkusím něco napsat.

Today I made to things. I finished 2 green potholders and my sewing maschine is broken. Bad luck. It is the second same failure since I bought it 15 months ago. My sewing maschine is Janome Horizon.

čtvrtek 13. října 2011

Nákupy a prošívání - Shopping and quilting

Minulý týden jsem jela na otočku do Prahy zakoupit nějakou "divočinu". Tím nemyslím nic tygřího, leopardího či jiného zvířecího, ale něco velmi barevného. Konečně jsem se podívala do prodejny Bellus. Co si o ní myslím? Je to fajn, že něco takového existuje, rozhodně to přitáhne k patchworku více lidí. Já jsem ovšem asi jiný typ quilterky, koupila jsem si jen jeden půlmetr a jeden zbytek a nitě. Látky mají pěkné, ale drahé (pro mě). Zahleděla jsem se do scrapu, což jsou doslova zbytky, a je mi líto stříhat na to pěkné látky. Takže šiju hlavně z těch domácích zbytků a kupuji látky kolem 100 Kč /1 m v šířce 140 cm. Ovšem našla jsem prodejnu, je super, jsou to LÁTKY FIALA, Korunní 913/28, 12000 Praha 2 - Vinohrady. Tam jsem nakoupila asi nejlépe, většina do 95 Kč/1 m. Výběr pestrý, nešla jsem po ničem konkrétním.
Na spodu hromádky je FQ z výstavy a kousek z blešáku z Mnichova, co mi dovezla máma.


   Nic nového momentálně nešiji, stále ručně prošívám dlaždice. Vzor prošívání má jistě svůj originální název, já jsem Vám jej nakreslila na dědovu kresbu ducha, brzy bude Heloween, tak alespoň trochu strašidel. Na dalších dvou fotkách jsem zkoušela detail přímo na dece, ale nějak mi ty fotky nejdou. Prošívám perlovkou, dnes mám růžovou melírovanou a stehy mám tak 5 mm dlouhé, prostě kratší neumím. kolem bordury mám prošito na stroji a ještě mi chybí prošít bordura.
                                                               
   20.10.2011:  Takže již vím, že vzor prošití se jmenuje vějř (po americku) a mořské vlny (po japonsku) a v Americe je hojně používaný. Děkuji Julii i Peggy.




Last week I went to Prag to se some shop to find some crazy colour fabric. My choice you see at my first picture.
I´m stil hand quilting my Tiles. Quilting will be naerly finished.
Do you someone know the name of quilting pattern I use?